2014. április 25., péntek

Budapest 100 ajánló, önkéntesként

A hétvégén megint Budapest100, a százéves épületek ünnepe és megint rengeteg klassz program közül lehet válogatni.
Az alábbiakban egy szubjektív ajánló következik, azokkal a helyszínekkel, amiket valamiért jobban ismerek, vagy azért, mert én vagyok az önkéntese, vagy mert barát/ismerős a kontakt. Szívesen írnék átfogó áttekintést, de eddig még a leporellót sem sikerült részletesen végigböngésznem, pedig itt várakozik a lakásban 100 db, arra hogy a Marek József utca 31-be és a Zichy 30-ba vigyem őket holnap reggel. 

Szombaton látogatható a Radnóti Gimnázium, ahova már nagyon régóta szeretnék bemenni. Nekem sajnos most sem fog összejönni, de Lajta Béla rajongóknak kötelező.




A VII. kerületi Marek József utca 31-be csak regisztrációval lehet bemenni. Vasárnap 10-kor és 11-kor van házbemutató, és lesz mini kiállítás is a házban egykor székelő Gerő és Győry kovácsműhely további munkáiból. Már csak az óriáspapagájokat ábrázoló kapu miatt is érdemes eljönni. Még vannak helyek, írjatok a kep.ter.blog@gmail.com címre, ha jönnétek és jelöljétek meg az időpontot!




Hihetetlenül jó, közösségépítő programot találtak ki a Dózsa György út 102-ben, szombaton ugyanis kerti munkákba lehet becsatlakozni. A lakókkal közösen megszépül a kert, az előcsarnokban pedig háztörténeti kiállítás lesz.

Fotó: Horváth Zsuzsa
Ugyanaz a burkolólap, mint a Marek J. u. 31-ben! Fotó: Horváth Zsuzsa
A Dohány utca 58-62-ben kerületi felfedező séta indul szombaton 10 és 1 óra között. A házban kapott füzetek segítségével játékos, és előre ki nem számítható módon történik a 100 éves házak felfedezése. Aki minden állomást megtalált, azt jutalom várja a séta végpontjában. A sétához tartozó füzetet innen le lehet tölteni, illetve be lehet szerezni a helyszínen.

A séta egyik állomása a Zichy utca 30/Nagymező utca 31 is. Állandó programként lesz könyv- és legóvásár, lépcsőfutó verseny (ahogy Amerikában, az Empire State Buildingben), kiállítás Brigitte Berdefy festményeiből:

11-kor és 12-kor Magyari Eszter, az Operaház tagja énekel zongorakísérettel. Délután 2-kor háztörténeti és "pincétől a padlásig" sétát tart a ház két építész lakója, Herbert Diana és Dudás István. A séta után a ház önkénteseként én fogok beszélni egy kicsit az építészről, Fodor Gyuláról, majd átsétálunk Fodor másik két épületéhez a Hajós utca 25-be, a Napóleon udvarhoz, utána pedig a Nagymező utca 8-ba. A séta az egykori Ernst Múzeum helyén most működő Capa Központban zárul, ahol az előtérig megyünk, de az érdeklődők utána kedvezményes áron beléphetnek a kiállítótérbe. Vasárnap megint lesz háztörténeti séta 11-től. Éééés egy ilyen baró lakónévjegyzék is lesz a Falk Miksa u. 13-beli mintájára, a Lakczímjegyzékből kinyert nevekkel, itt még félkész állapotban:

Nyitva lesz az egyik kedvenc házam a Nagymező utcában, a 3-as számú épület, amely egykor a Neues Politisches Volksblatt Hírlapkiadó Rt székházaként működött.

Szombaton és vasárnap is lesz lágymányosi tömbséta a születésnapos házak érintésével, ahol blogbarátnőm is idegenvezet. Regisztrálni ezen a címen lehet: lagymanyosiseta@gmail.com. A séták a program oldalon külön fül alatt vannak felsorolva.
Az Astoria Szállót, ahol remek vezetés lesz, a Soroksári úti Fegyvergyárat, ahol szintén remek vezetés lesz és a Dreher Sörgyárat is ajánlanám, ha nem tudnám, hogy beteltek a helyek, ezeket majd talán más alkalommal meg lehet nézni.
Böngésszétek a programot a honlapon, húzzatok kényelmes cipőt, és akár esik, akár fúj, használjátok ki ezt a kép napot és ünnepeljetek a százévesekkel. 
Mi nyitott kapukkal várunk benneteket!



2014. április 10., csütörtök

Belső-Ferencváros, szociális városrehabilitáció

Tavaly ősszel már voltak képek Ferencvárosról, akkor főleg a Balázs Béla utca, Lenhossék utca, Sobieski utcából. A múlt vasárnap délután arra volt dolgom és elsétáltam a Gát utcához, hogy megnézzem, hol tart a József Attila Emlékhely kialakítása, miután az udvari traktusban rekonstrukciós célból elbontották az első emeletet, ahol a költő valószínűleg született. A Viola utcából indultam. Itt is elkezdődött valami abban a tömbben, ahol a Kisebbségi Önkormányzat irodái is vannak, de a jelek szerint csak az egyik háznak van jogerős építési engedélye (37/c), ennek a felújítása már idén elkezdődik. Azt tervezik, ha lesz új rehabilitációs pályázati kiírás, az 37/a és a 37/b is megújulhat majd. 


A "Szociális városrehabilitáció a Ferencvárosban, József Attila terv I. ütem" névre hallgató projekt keretében még dolgoznak a költő szülőházán és a mellette lévő házon (Gát utca 3 és 5 szám). Az 5-ös számúra ráépítettek egy emeletet. De a Gát utca még mindig olyan hely, ahol minden ház ajtaja nyitva van, bármelyikbe simán be lehet menni. Már ha van mersze valakinek. Én az előtéren vagy a lépcsőházon túl szinte sehol nem jutottam. Ezek kivétel nélkül régi, egy-két vagy háromemeletes, gangos lakóházak a XIX. század végéről, és az utcában a 3-as számún kívül még kettőn találtam "itt élt József Attila" táblát. Régen láttam ennyi bedeszkázott vagy elfalazott ablakot, ennyi utcán sétáló vagy ablakban heverésző macskát és autók is ritkán zavarták az utca nyugalmát. Némelyik épületet már lelakatolták, 1-2 helyen kint a tábla a szociális városrehabilitációról és el is kezdték a munkát. A projekt leírása szerint korszerűsítik és felújítják magát az utcát, a Gát utca 3-as szám alatti házat, ahol József Attila született, felújítják és kibővítik, illetve kialakítják az Emlékhelyet. 

A jobb szélen a Gát utca 3, József Attila szülőháza.
A palánk mögött nem sok látszik most belőle, folynak a munkák.
Gát utca
A tervek szerint lebontják majd a Márton utca 9-et a bedeszkázott ablakokkal és a mellette lévőt is, egy "jelentős volumenű beruházás megvalósítása céljából", mely egészen a Gát utca 34-ig terjedne. Ez többnyire földszintes épületeket érint kis lakásszámmal, ami megkönnyíti a kiváltást. Mindenesetre a Márton utca 9 (a lenti képen bal oldalt) szép ház, kár érte.

Márton utca 9.
A Lenhossék utca 7-9 teljes felújítást kap, a pincében és a földszinten szociális és közösségi központot létesítenek.

Sobieski utca
Balázs Béla utca

A Gát utca azért egyedülálló, mert talán egy új építésű házat sem láttam, míg a többi környékbeli utcába már többé-kevésbé elért a rehabilitáció s a régi házak közt sok üres, beépítendő telket vagy a kis földszintesek fölé magasodó új lakóházat találunk. Már a múltkor is írtam, hogy összességében klassz hely lett a rehabilitált Ferencváros, vagyis azok a részek, amelyekkel elkészültek, de mindig az az érzésem, hogy a mai napig is több régi házat bontanak le, mint amennyit feltétlenül szükséges lenne, legalábbis az én ízlésemnek biztosan. A kedvencem ez a ház volt a Tűzoltó utcában, kb. tizenöt éve még állt:


Az egykori Ferencváros, a kiskocsmákkal és a földszintes házakkal pedig egy helyen még biztosan létezik, Fortepannak hívják:



Tűzoltó utca-Berzenczey utca sarok. Fotó: Fortepan
A SOTE modern tömbje helyén egykor ezek a házak álltak. Fotó: Fortepan
Csoportkép a Laboratóriumi Műszergyár előtt a Tűzoltó utcában ... Fotó: Fortepan
.... a gyár most.


FF fotók: Fortepan/ Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
Érdemes még megnézni Utazó képeit a környékről, 2011-ből.