2014. április 25., péntek

Budapest 100 ajánló, önkéntesként

A hétvégén megint Budapest100, a százéves épületek ünnepe és megint rengeteg klassz program közül lehet válogatni.
Az alábbiakban egy szubjektív ajánló következik, azokkal a helyszínekkel, amiket valamiért jobban ismerek, vagy azért, mert én vagyok az önkéntese, vagy mert barát/ismerős a kontakt. Szívesen írnék átfogó áttekintést, de eddig még a leporellót sem sikerült részletesen végigböngésznem, pedig itt várakozik a lakásban 100 db, arra hogy a Marek József utca 31-be és a Zichy 30-ba vigyem őket holnap reggel. 

Szombaton látogatható a Radnóti Gimnázium, ahova már nagyon régóta szeretnék bemenni. Nekem sajnos most sem fog összejönni, de Lajta Béla rajongóknak kötelező.




A VII. kerületi Marek József utca 31-be csak regisztrációval lehet bemenni. Vasárnap 10-kor és 11-kor van házbemutató, és lesz mini kiállítás is a házban egykor székelő Gerő és Győry kovácsműhely további munkáiból. Már csak az óriáspapagájokat ábrázoló kapu miatt is érdemes eljönni. Még vannak helyek, írjatok a kep.ter.blog@gmail.com címre, ha jönnétek és jelöljétek meg az időpontot!




Hihetetlenül jó, közösségépítő programot találtak ki a Dózsa György út 102-ben, szombaton ugyanis kerti munkákba lehet becsatlakozni. A lakókkal közösen megszépül a kert, az előcsarnokban pedig háztörténeti kiállítás lesz.

Fotó: Horváth Zsuzsa
Ugyanaz a burkolólap, mint a Marek J. u. 31-ben! Fotó: Horváth Zsuzsa
A Dohány utca 58-62-ben kerületi felfedező séta indul szombaton 10 és 1 óra között. A házban kapott füzetek segítségével játékos, és előre ki nem számítható módon történik a 100 éves házak felfedezése. Aki minden állomást megtalált, azt jutalom várja a séta végpontjában. A sétához tartozó füzetet innen le lehet tölteni, illetve be lehet szerezni a helyszínen.

A séta egyik állomása a Zichy utca 30/Nagymező utca 31 is. Állandó programként lesz könyv- és legóvásár, lépcsőfutó verseny (ahogy Amerikában, az Empire State Buildingben), kiállítás Brigitte Berdefy festményeiből:

11-kor és 12-kor Magyari Eszter, az Operaház tagja énekel zongorakísérettel. Délután 2-kor háztörténeti és "pincétől a padlásig" sétát tart a ház két építész lakója, Herbert Diana és Dudás István. A séta után a ház önkénteseként én fogok beszélni egy kicsit az építészről, Fodor Gyuláról, majd átsétálunk Fodor másik két épületéhez a Hajós utca 25-be, a Napóleon udvarhoz, utána pedig a Nagymező utca 8-ba. A séta az egykori Ernst Múzeum helyén most működő Capa Központban zárul, ahol az előtérig megyünk, de az érdeklődők utána kedvezményes áron beléphetnek a kiállítótérbe. Vasárnap megint lesz háztörténeti séta 11-től. Éééés egy ilyen baró lakónévjegyzék is lesz a Falk Miksa u. 13-beli mintájára, a Lakczímjegyzékből kinyert nevekkel, itt még félkész állapotban:

Nyitva lesz az egyik kedvenc házam a Nagymező utcában, a 3-as számú épület, amely egykor a Neues Politisches Volksblatt Hírlapkiadó Rt székházaként működött.

Szombaton és vasárnap is lesz lágymányosi tömbséta a születésnapos házak érintésével, ahol blogbarátnőm is idegenvezet. Regisztrálni ezen a címen lehet: lagymanyosiseta@gmail.com. A séták a program oldalon külön fül alatt vannak felsorolva.
Az Astoria Szállót, ahol remek vezetés lesz, a Soroksári úti Fegyvergyárat, ahol szintén remek vezetés lesz és a Dreher Sörgyárat is ajánlanám, ha nem tudnám, hogy beteltek a helyek, ezeket majd talán más alkalommal meg lehet nézni.
Böngésszétek a programot a honlapon, húzzatok kényelmes cipőt, és akár esik, akár fúj, használjátok ki ezt a kép napot és ünnepeljetek a százévesekkel. 
Mi nyitott kapukkal várunk benneteket!



0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése