2014. február 9., vasárnap

Felhívás a Gerő és Győry lakatosműhely munkáinak összegyűjtésére

Tavaly szeptemberben jártam először a Marek József utca 31-ben, a róla szóló bejegyzést novemberben írtam meg. A ház nemcsak az embernagyságú papagájokat ábrázoló szecessziós kapu és a lépcsőház mennyezetéről lógó óriási vascsillár miatt különleges, hanem mert mindkettőt a házban egykor székelő lakatosműhelyben gyártották. 









Gerő és Győry a műhely neve, a század elejétől a második világháborúig működött. A lakcímjegyzék először 1903-ban említi őket. Először a Jósika utcában, később az Izabella utcában székelnek, 1907-1908-ban már az Elemér utca 31 címe van megadva, tehát valószínűleg akkor már a mostani ház helyén álló épületben volt a műhely. 
A lakatosműhelyről és a mesterekről a neten szinte alig lehet információt találni, csak a kovácsmesterek jegyzéke és a Szecessziós Magazin említi őket az Arany Sas-udvar kapuja kapcsán, mint akiket Jungfer Gyula mellett a századelő legnevesebb kovácsmesterei közt tartanak számon. A levéltárban sem jártam túl nagy sikerrel, a ház régi tervei megvannak ugyan, látszik is rajtuk a műhely, de azon kívül semmi, ami igazán hasznos lehetne. A legtöbb adat és információ a ház tulajdoni lapjából derült ki. Tény, hogy Fodor Gyula műépítésztől több megbízást is kaptak, biztosan ők készítették az alábbi, Fodor által tervezett házak kapuit: 

Az Arany Sas-udvar az Üllői út 14/Baross utca 11 szám alatt. Mindkét utcáról van bejárat és monumentális kapu, ez az Üllői úti. Érdekesség, hogy ennek a kapunak a pontos mását a Dózsa György út 29-be is elkészítették, amit nem Fodor tervezett, viszont a ház építőmestereivel többször is dolgozott együtt, talán innét a kapcsolat. 


A Napóleon-udvar a Hajós utca 25 szám alatt, amelyről részletesen írtam itt:





Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény
Dembinszky utca 44:
Dembinszky utca 44
A papagájos házról szóló bejegyzés közzététele után nem sokkal jelentkeztek a Gerő család Amerikában élő leszármazottai, akik Washingtonban hallották valakitől, hogy írtam a házról (!), de a fennmaradt munkákkal kapcsolatban nekik sincs semmilyen dokumentáció a birtokukban. Egyetlen egy munkát említettek, ami talán a műhelyben készült, de abban sem biztosak. Az Állatkertet körülvevő, most zöldre mázolt kerítésről van szó, ami viszont minden bizonnyal a Farkas és Társa műhelyben készült.
Ezek a munkák olyan gyönyörűek és egyediek, hogy arra gondoltam, érdemes lenne összegyűjteni a Gerő és Győry lakatosműhely fennmaradt munkáit, kapukat, kerítéseket, redőnyöket és bármit, ami a műhely nevét viseli vagy onnét kerülhetett ki. A célom csak részben az ipartörténeti gyűjtés és dokumentálás, a másik az idei százéves házak ünnepéhez kapcsolódik, és egyelőre maradjon meglepetés, ha jól alakulnak a dolgok, nemsokára erről is írok.
Ha a fentieken kívül bárhol máshol láttok a nevükkel ellátott lakatosmunkát, vagy véletlenül pont olyan házban laktok, aminek a kapuján ott a nevük, légyszíves küldjétek el a címet, vagy ha tudjátok, fotózzátok le és küldjétek el a képet a 

kep.ter.blog@gmail.com 

címre. Nem mindenhol tüntették fel a nevet, úgyhogy ha nincs név, az ezekhez hasonló kivitelű, vagy motívumvilággal bíró kapuk is jöhetnek. A kovácsolt vas elemek mellett gyakran használtak domborított lemezt, mint a Hajós utcai háznál, vagy az Üllői úti Arany Sas-udvarnál, lásd a fenti képeket. Tudom hogy nem könnyű feladat, hiszen a legtöbb kapun nincs feltüntetve a készítő neve, de bízom benne, hogy több szem többet lát és ha sikerül néhányat találni, mindenképpen felteszem őket a blogra is. 


Előre is köszönöm a megosztásokat, hogy minél több emberhez eljusson a hír!

Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,
itt csatlakozhatsz
a blog Facebook oldalához.


3 megjegyzés :

  1. Ferkai Pest tele van a 2vh közötti munkáikkal

    z

    VálaszTörlés
  2. Falk Miksa u. 10.?

    VálaszTörlés
  3. Jo blog !
    Komoly ipartörténeti remekmüvek
    Nem kis műhely kell ilyen munkadarabok mozgatásához forgatásához .. üdv

    VálaszTörlés