2013. augusztus 28., szerda

Végig a Jókai utcán


Valahogy sosincs annyi időm, amennyit szeretnék. Egyre csak gyűlnek a képek a merevlemezen és várom, hogy mikor lesz majd idő történetet írni, utánanézni, kutatni. Vannak napok, amikor jobbnál jobb élmények és pillanatok után mégsem teszek fel semmit ide a blogra, mert arra gondolok, hogy majd később, talán hétvégén, amikor lesz időm, jól átgondolom és megírom, szépen összeválogatom a fotókat, megnézem van-e valami témábavágó régi kép a Fortepan-on, anyagot gyűjtök.... De néha hónapok, sőt, most már mondhatom, hogy évek telnek el - ez az egész 2011-ben kezdődött, két éve- és sok régi fotó elveszíti aktualitását: mi van, ha már nem olyan, felújították, átfestették, vagy meg sincs? A Corvin-negyedben két éve készült fotóimon egy csomó épület van, ami már rég nem áll. Néha napok telnek el anélkül, hogy le tudnék ülni bármit írni, sokszor új témák, fontosabbak, érdekesebbek jönnek, és elfeledem a régit, elhomályosítják az új ház-szerelmek.
De most úgy gondoltam, néha mért ne lehetnének olyan posztok, amihez kevés vagy semmi szöveg sincs, csak nézni kell és lefele gördíteni a gombot. Közben mindenki arra gondol, amire akar. Talán így lelassul egy kicsit a versenyfutás, enyhül a megfelelési kényszer. Maradnak a házak, golyónyomokkal, szebbnél szebb épületdíszekkel, vagy lelketlenül felszerelt konvektorszellőzőkkel, és mi, akik néha csak arra vágyunk, hogy megálljunk és rácsodálkozzunk valamire. Néha még szépnek sem kell lennie, csak legyen érdekes, szakítson ki az időből, egy percre vagy kettőre, mindegy.
A helyszín ezúttal a VI. kerület, Jókai utca és környéke.





















Ha lesz időm, megígérem, kinyomozom, ki volt KU, akinek a monogramja a Jókai utcai ház kapuját és minden erkélyét díszíti, de most nem tudom, mikor jön el az a nap. Addig maradjon meg KU-nak, szép zöld betűkkel, ott a Bakegér Borozó felett... De ha tudja valaki, írja meg.


Frissítés:A KU-ról Szabados Ildikónak köszönhetően hamar kiderült, hogy nem egy személyt takar, hanem "kereskedelmi utazó"-t, ugyanis "Az Oktogon közelében található Jókai utca 4. számú ötemeletes épület kilencven évvel ezelőtt még elsősorban nem lakóházként funkcionált, mint napjainkban. A Magyarországi Kereskedelmi Utazók Egyesületének különböző irodái, könyvtára, raktárai, valamint a szórakoztatás és kikapcsolódás célját szolgáló helyiségek kaptak itt helyet az alagsortól a félemeletig." A történet folytatását el lehet olvasni itt. Köszönjük!

Ezt a képet pedig egy másik kedves olvasó, G. Sára küldte, 2012 szeptemberi kép, szintén a Jókai utcából. Passzol a sorba:



Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,
itt csatlakozhatsz
a blog Facebook oldalához.

4 megjegyzés :

  1. Jó kis összeállítás!

    Mennyivel szebbek lennének felújítva ezek az épületek.
    De még így piszkosan is érdekesek.

    Említetted a Corvin negyedben készült fotóidat.Érdemes lenne postolni,hogy mi tűnt el azóta.Én nem is nagyon emlékszek rá,hogy miket bontottak le.Max 2 ház volt amit sajnáltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt már akkor is meg akartam írni, aztán mindig elmaradt. Most meg egy pár hónapja tervezem, hogy teszek egy kört, és csinálok ugyanazokról a helyekről fotót, de még nem volt rá idő:( Talán szeptemberben...

      Törlés
  2. A képek nézegetése közben bennem is felvetődött a kérdés, ki is lehetett "KU". Gondoltam valamilyen nagy ember lehetett, ha ilyen komoly megjelenést kapott a monogramja. Aztán a végén meglett a válasz is. Nem is hallottam még erről az egyesületről... Ismét okosodhattunk, köszi!

    VálaszTörlés
  3. Sokkal rosszabb állapotú épületeket sem újíanak fel. A Jókai utca ebben "élen" jár. Egyszerűen nem értem, hogy a gyönyörű épületdíszeket miért rombolják még a szellőző micsodák is. :(

    VálaszTörlés