2012. augusztus 3., péntek

Balatonszárszó 2 - Gyuszi, Nelli és a boszorkány


Egy évvel ezelőtt Balatonszemesen felderítettem az ottani feliratos villákat, idén Balatonszárszó sem úszta meg. A feliratokról mindig eszembe jut, vajon ki volt a névadó és az illető lakja-e még a villát. Szakításnál, válásnál hány felirat tűnhetett el és hány villát neveztek át? Kedvencem, a József Attila Emlékház melletti Nelli-lak feliratát szemmel láthatóan átírták egyszer. Imádom a nyílászáróit, a kékre, zöldre festett zsalugátereket, az óriási fenyőfát a kertben. Olyan az egész, kertestül és melléképületestül, mintha időkapszula lenne, pláne ha üresen áll, mint most. 
A Boszorkány vár gazdája talán a névvel akart valami pluszt adni, amitől az amúgy inkább ártalmatlan külsejű ház izgalmas lesz. És még ott van a Gyuszi is, akinek a tulajdonosa nem csinált nagy ügyet a névadásból. De felirat helyett az ábrák használata is kedvelt, és ha már a Balatonon vagyunk, a hal motívum tálcán kínálja magát, ebből a kovácsoltvas kerítésekre is jutott bőven. A parttal párhuzamos Móricz Zsigmond utcában klassz a hatvanas-hetvenes évekbeli retrókerítés hajós-evezős motívumokkal.











kedvenc lehet talán

a nyolcvanas évek szín- és formavilága 





Kulipintyókból sincs hiány, de azokat majd legközelebb.

1 megjegyzés :

  1. Kedves Cikk író és Fotós! Először is köszönet a Nelli-lak képeiért. Szerintem nem lett átírva. Nekem még volt szerencsém ismerni a hölgyet akiről a villa el lett nevezve. Az államosítás után a nagyszüleim és családjuk volt beleköltöztetve. (1948-1979) laktak a ház egy részében. Használták a kertet. Mi unokák is sokat időztünk itt.

    VálaszTörlés