2011. április 13., szerda

Egy belvárosi modern lépcsőház

Hétvégén, a száz éves házakban járva arra gondoltam, hogy talán mégsem a Bauhaus az egyetlen és az igazi, és a száz éves, sőt még az annál régebbi házakért is lehet rajongani. Az is eszembe jutott, hogy mondjuk a 30-as években épült házak 2030-ban lesznek száz évesek, tehát már csak 19 évet kell várni egy ilyen nyílt napra:) Az meg hipp-hopp eltelik, bár semmiképp sem sürgetném az időt. És vágyakozni is olyan jó! 
  
Néha előfordul, hogy az embernek olyan helyen akad dolga, ahova nagyon is szívesen megy, ilyen volt ez a hatemeletes, vasbetonvázas ház a Rumbach Sebestyén utcában, 1942-ből. Közvetlen szomszédja a szecesszió bécsi nagymestere, Otto Wagner által tervezett Kis Zsinagóga, ami azt hiszem évek óta  felújítás alatt van.
A házat a Manufaktur Kereskedelmi Kft építtette, Tauszig Béla és Róth Zsigmond tervei alapján. A páros több neves épületet is jegyez Budapesten, többek közt a Napraforgó utcai Bauhaus mintatelepen, a Horánszky utcában, a Hűvösvölgyben pedig ezt a villát, ahol Tauszig a hetvenes években bekövetkezett haláláig maga is élt, és most gyönyörűen fel van újítva.


   
"A kapualjon át tágas, kör alaprajzú, középen oszloppal alátámasztott, galériás, hajdan portásfülkével őrzött előcsarnokba jutunk, melynek folytatásában indul a lift és a félköríves pihenőjű kétkarú lépcső." (Ferkai András: Pest építészete a két világháború között)







Az eredeti terv szerint az első és a második emeleten is lakások voltak, aztán ezt módosították, és helyettük ezen a két szinten irodákat hoztak létre, üvegtégla fallal. 



kijárat a hátsó udvarra
és az utcára:



Csak annyit tennék hozzá, hogy a kukák elhelyezésétől eltekintve ez pont olyan, amilyennek szeretem. 


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése